Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie, die zich richt op klachten in of rondom het bekken, de buik, de lage rug en de bekkenbodem bij mannen, vrouwen en kinderen.
De bekkenoefentherapeut heeft dezelfde competenties, vaardigheden en kennis als een bekkenfysiotherapeut (alleen vindt de vergoeding hiervan plaats uit het AV pakket). De bekken oefentherapeut heeft dezelfde studie, master bekkenfysiotherapie, afgerond.
Het bekken heeft een centrale plaats in ons lichaam. Klachten aan het bekken en/of de lage rug kunnen problemen met het functioneren van de bekkenbodem veroorzaken.
Andersom kan een niet goed functionerende bekkenbodem klachten aan het bekken en/of lage rug veroorzaken.
De bekkenbodem wordt gevormd door verschillende spierlagen onderin het bekken, die één functioneel geheel vormen.
De bekkenbodem heeft 3 functies:
Er is een nauwe relatie tussen de bekkenbodem en de organen in de onderbuik (blaas, baarmoeder, prostaat, dar-men), maar ook tussen de bekkenbodem en de buik- en rugspieren. Dit is belangrijk bij houding en beweging.
De bekkenbodemspieren kunnen te zwak zijn of te gespannen of niet op het juiste moment aanspannen of ontspannen.
De bekkenfysiotherapeut kan helpen de controle hierover te herwinnen.
Klachten in het bekkengebied kunnen ontstaan na een zwangerschap, bevalling, of na een val (trauma); echter ook na meerdere blaas- of prostaatontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie, of in de overgang.
Soms hangen klachten samen met medicijngebruik, een andere ziekte of met psychische factoren, zoals verdriet, onderdrukte emoties, spanningen of een hectische levenstijl.
Het eerste consult zal bestaan uit een uitgebreid intake-gesprek en een onderzoek naar het functioneren van het bekken en lage rug.
Bij pijnklachten in het bekken wordt er gekeken naar het functioneren van de spieren rondom het bekken en de wervelkolom en zal de behandeling vooral gericht zijn op het verbeteren van een goede kracht en coördinatie tussen deze spieren.
Bij klachten van de bekkenbodemspieren kan er, in overleg met u, een inwendig onderzoek plaatsvinden naar het functioneren van de bekkenbodem.
Wanneer u bezwaar heeft tegen een inwendig onderzoek kunt u dit kenbaar maken. Dan zal de bekkenfysiotherapeut samen met u zoeken naar andere mogelijkheden om het functioneren van de bekkenbodem in kaart te brengen.
Klachten in het bekken en bekkenbodemgebied zijn vaak van meerdere factoren afhankelijk, waardoor de behandeling een brede aanpak vraagt.
Bekkenfysiotherapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie en soms vanuit de basisverzekering. Kijk in uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.
Bekkenoefentherapie wordt altijd vanuit de aanvullende verzekering vergoed (niet vanuit de basisverzekering).
Links
DIANA VAN VLIET
MARCELLA SJOLLEMA MSc
KELSEY VAN HEININGEN MSc
KINDEREN