MANUELE THERAPIE


Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds houding en bewegingen te verbeteren.

Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Klachten worden bekeken vanuit de hele bewegingsketen.

Meestal is het een onderdeel van een uitgebreider klachtenpatroon.


Voor wie?

Als u een gewricht slecht kunt bewegen, en/of daar pijn bij heeft, kan manuele therapie uitkomst bieden. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

Hoofd- en nekpijn

Duizeligheid bij het bewegen van de nek

Nek- en schouderklachten, met of zonder uitstraling naar de armen

Hoge rugklachten

Rib- en borstpijn

Lage rugklachten, met of zonder uitstraling naar de benen

Heup-, lies- en knieklachten

Voet-, enkel- en teenklachten


Wat kunt u verwachten?

Er zijn meerdere stromingen in de Manuele Therapie. Wij hanteren de stroming volgens de SOMT (Stichting Opleiding Muskuloskeletale Therapie).

Na een standaard korte screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: Vraaggesprek. De manueel therapeut stelt vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.

Lichamelijk onderzoek. De manueel therapeut beoordeelt uw houding en bewegingen en onderzoekt de gewrichten. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan wordt de verdere aanpak van de behandeling besproken. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.


Behandeling

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en houding en bewegingen te verbeteren. Mobilisaties, tracties, translaties en de welbekende manipulaties.

De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en/of een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van uitgebreidere instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.


Vergoeding

U kunt zonder verwijzing van een huisarts of specialist naar de manueel therapeut. Manuele therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Voor meer informatie: www.nvmt.nl

FYSIOTHERAPEUT


GERT HARTOG

MARK LAMMERTSE I.O.