BPPD / BBPV


BPPD (of BPPV) staat voor Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) en kenmerkt zich door een acute kortdurende draaiduizeligheid (vertigo) die ontstaat bij (plotselinge) bewegingen. Soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel, maar dit is niet altijd zo. Tijdens de draaiduizeligheid kan er ook sprake zijn van een specifieke oogbeweging, nystagmus geheten. De klachten zijn uitputbaar, dat wil zeggen dat herhaling van de snelle hoofdbewegingen de klachten doet verminderen of verdwijnen. Blijven de klachten aanhouden of terugkeren dan kan fysiotherapie een uitkomst bieden.


VOOR WIE?

BPPD komt vaak voor bij mensen van middelbare en oudere leeftijd, maar kan ook voorkomen bij mensen met een jongere leeftijd. Bij oudere mensen kan er bij draaiduizeligheid ook sprake zijn van een andere onderliggende oorzaak. BPPD fysiotherapie is dan ook voor patiënten die last hebben van draaiduizeligheid en willen weten waar dit vandaan komt en patiënten die al gediagnosticeerd zijn met BPPD.


WAT KUNT U VERWACHTEN?

Wanneer u bij de fysiotherapeut komt krijgt u een uitgebreide intake om de correcte diagnose te stellen. Afhankelijk van de diagnose kunt u specifieke oefeningen krijgen om de klachten te verminderen. De testen en behandeling wekken de draaiduizeligheid op en dit kan soms even aanhouden. Uw fysiotherapeut informeert u tijdens de intake en behandeling uitgebreid hierover.

VERGOEDING

BPPD therapie wordt gezien als reguliere fysiotherapie. U kunt zonder verwijzing van de arts een afspraak maken. In specifieke gevallen kan de fysiotherapeut ook bij u thuis komen, in dat geval is een verwijsbrief van een arts wel noodzakelijk.

Afhankelijk van uw aanvullende verzekering kunt u de behandelingen vergoed krijgen.
fysiotherapeut


CAROLIEN DE JONG