BPPD / BBPV


BPPD (of BPPV) staat voor Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) en kenmerkt zich door een acute kortdurende draaiduizeligheid (vertigo) die ontstaat bij (plotselinge) bewegingen. Soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel, maar dit is niet altijd zo. Tijdens de draaiduizeligheid kan er ook sprake zijn van een specifieke oogbeweging, nystagmus geheten. De klachten zijn uitputbaar, dat wil zeggen dat herhaling van de snelle hoofdbewegingen de klachten doet verminderen of verdwijnen. Blijven de klachten aanhouden of terugkeren dan kan fysiotherapie een uitkomst bieden.


VOOR WIE?

BPPD komt vaak voor bij mensen van middelbare en oudere leeftijd, maar kan ook voorkomen bij mensen met een jongere leeftijd. Bij ouderen mensen kan er bij draaiduizeligheid ook sprake zijn van een andere onderliggende oorzaak. BPPD fysiotherapie is dan ook voor patiënten die last hebben van draaiduizeligheid en willen weten waar dit vandaan komt en patiënten die al gediagnosticeerd zijn met BPPD.


WAT KUNT U VERWACHTEN?

Wanneer uw bij de fysiotherapeut komt zal de fysiotherapeut aan u vragen uw duizeligheidsklachten te beschrijven. Vervolgens volgen een aantal testen om vast te stellen of er sprake is van BPPD en van welke vorm van BPPD u last heeft. Vervolgens zal uw therapeut bij een positieve test direct een techniek toepassen. Afhankelijk van de reactie en van de vorm van BPPD kan ook een aantal specifieke oefeningen worden voorgeschreven. De diagnostische testen en de behandeling wekken de draaiduizeligheid op en dit kan soms even aanhouden. Na de behandeling zal daarom aan de patiënt gevraagd worden nog even 15 minuten in de wachtkamer te blijven zitten.


VERGOEDING

BPPD therapie wordt gezien als reguliere fysiotherapie. Je kunt zonder verwijzing van je arts of specialist een afspraak maken. In specifieke gevallen kan de fysiotherapeut ook bij u thuis komen, in dat geval is een verwijsbrief van een arts wel noodzakelijk.

Afhankelijk van jouw aanvullende verzekering kun je de behandelingen vergoed krijgen.
fysiotherapeut


ANNA JANSMA