BPPD (of BPPV) staat voor Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) en kenmerkt zich door een acute kortdurende draaiduizeligheid (vertigo) die ontstaat bij (plotselinge) bewegingen. Soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel, maar dit is niet altijd zo. Tijdens de draaiduizeligheid kan er ook sprake zijn van een specifieke oogbeweging, nystagmus geheten. De klachten zijn uitputbaar, dat wil zeggen dat herhaling van de snelle hoofdbewegingen de klachten doet verminderen of verdwijnen. Blijven de klachten aanhouden of terugkeren dan kan fysiotherapie een uitkomst bieden.
BPPD komt vaak voor bij mensen van middelbare en oudere leeftijd, maar kan ook voorkomen bij mensen met een jongere leeftijd. Bij oudere mensen kan er bij draaiduizeligheid ook sprake zijn van een andere onderliggende oorzaak. BPPD fysiotherapie is dan ook voor patiënten die last hebben van draaiduizeligheid en willen weten waar dit vandaan komt en patiënten die al gediagnosticeerd zijn met BPPD.
Neuritis vestibularis (ontsteking van het binnenoor) kenmerkt zich door acuut optredende, heftige draaiduizeligheid die langzaam in de loop van dagen tot weken weer afneemt.
Je voelt je doorgaans ernstig ziek en ligt de eerste dagen het liefst op bed. Normale werkzaamheden kunnen nauwelijks worden uitgevoerd. In het begin gaat de draaiduizeligheid vaak gepaard met misselijkheid en braken. Na de heftige duizeligheid volgt een periode van onstandvastigheid, verminderd balans, soms naar 1 kant plotseling vallen, wazig zien bij snelle oogbewegingen, het gevoel dat de omgeving op en neer danst bij het lopen, geleidelijk overgaand in een enigszins onzeker gevoel bij snelle hoofdbewegingen.
Beloop
De ziekte verloopt meestal in 2 fases:
1. Fase 1, u voelt zich plotseling erg duizelig, draaierig en misselijk. Van kunt u anders dan ziek op bed liggen. Dit duurt meestal enkele dagen.
2. Fase 2, de klachten worden minder, maar u voelt zich nog niet stabiel. Vooral snelle bewegingen met het hoofd kunnen nog enkele weken klachten geven.
Oorzaak N. Vestibularis
Men vermoedt dat de oorzaak van Neuritis Vestibularis een ontsteking van het evenwichtsorgaan, de evenwichtszenuw of de evenwichtskernen in de hersenen is. Dit kan komen door een virus, zoals bij luchtweginfectie, keelpijn of een verkoudheid Soms wordt gedacht dat doorbloedingsproblemen of stofwisselingsziekten oorzaak kunnen zijn voor de klachten.
Vermoeden van N. Vestibularis
Wanneer u denkt dat u n. vestibularis heeft, raadpleeg uw huisarts, uw klachten hebben misschien andere oorzaken. Het is mogelijk dat u huisarts u doorverwijst naar een medisch specialist.
Er zijn geen medicijnen die de oorzaak van de klachten weg kunnen nemen. Net als bij griep is de eerste dagen bedrust geïndiceerd. In overleg met de huisarts kan er medicatie gegeven worden die de. misselijkheid tegen te gaan. Wanneer na enkele dagen het weer beter gaat dient er met de medicijnen gestopt te worden en moet je zo snel mogelijk gemobiliseerd worden. Hierdoor krijgt het lichaam training om de uitval te compenseren waardoor de klachten sneller verdwijnen. Indien de klachten blijven aanhouden, kan vestibulaire revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetering brengen.
Hoewel N. Vestibularis opnieuw kan optreden, is de prognose over het algemeen goed. De klachten verdwijnen geleidelijk. Echter, een gevoel van onzekerheid of duizeligheid bij snelle hoofdbewegingen kan langer blijven bestaan.
Fysiotherapie in de praktijk bij n. vestibularis:
1. Oefeningen die de duizeligheid opwekken, doel om het evenwicht te verbeteren. Na de oefeningen kunt u zich niet lekker voelen (duizelig en misselijk). Dit is normaal.
2. Balanstraining voor het trainen van lichaamsgevoel en spierkracht
3. Blikstabilisatie oefeningen (oogfysiotherapie), om uw ogen te trainen om te focussen tijdens het bewegen van het lichaam
4. Habituatie oefeningen gericht op snelheid van bewegen.
Wanneer u bij de fysiotherapeut komt krijgt u een uitgebreide intake om de correcte diagnose te stellen. Afhankelijk van de diagnose kunt u specifieke oefeningen krijgen om de klachten te verminderen. De testen en behandeling wekken de draaiduizeligheid op en dit kan soms even aanhouden. Uw fysiotherapeut informeert u tijdens de intake en behandeling uitgebreid hierover.
BPPD therapie wordt gezien als reguliere fysiotherapie. U kunt zonder verwijzing van de arts een afspraak maken. In specifieke gevallen kan de fysiotherapeut ook bij u thuis komen, in dat geval is een verwijsbrief van een arts wel noodzakelijk.
Afhankelijk van uw aanvullende verzekering kunt u de behandelingen vergoed krijgen.
CAROLIEN DE JONG